Protecting Children in Ukraine and Russian Occupied Territory

Sinds februari 2022 heeft de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne geleid tot duizenden burgerdoden en -gewonden, miljoenen ontheemde kinderen, duizenden Oekraïense minderjarigen die zijn gedeporteerd en worden vastgehouden in Russische heropvoedingskampen en vele verwoestte scholen, ziekenhuizen en woningen.

Human Rights Watch onderzoekt, rapporteert en pleit sinds het begin van de Russische invasie over de mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden in Oekraïne. Met behulp van hun werk en rapporten zoals “We Must Provide A Family, Not Rebuild Orphanages” en “Tanks on the Playground” hebben ze de situatie in Russisch bezet gebied in kaart gebracht en aandacht gegenereerd in de politiek. De inspanningen van de mensenrechtenorganisatie hebben zelfs mede geleid tot het arrestatiebevel tegen de Russische president Poetin door de International Criminal Court (ICC) vanwege de Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Echter blijft de situatie in Oekraïne alarmerend, met duizenden kinderen die ernstige bedreigingen voor hun veiligheid, welzijn en fundamentele mensenrechten ondervinden. Het onderwijs in Oekraïne ligt onder vuur, met bijna 4.000 onderwijsfaciliteiten die sinds de start van de oorlog zijn beschadigd of vernietigd. Dit heeft de toegang van Oekraïense kinderen tot onderwijs ernstig belemmerd, met gevolgen die ook na de oorlog voelbaar zullen zijn door de tijd, middelen en investeringen die nodig zijn voor het herstel en de wederopbouw van scholen. Daarnaast zijn er meer dan 100.000 kinderen in Oekraïense die vóór de invasie al verbleven in instellingen, meestal vanwege armoede in de familie of de handicap van het kind. Het conflict heeft deze kwetsbare kinderen blootgesteld aan nieuwe risico’s waaronder militaire aanvallen, deportatie en verwaarlozing.

Jouw donatie speelt een cruciale rol in de werkzaamheden van Human Rights Watch om schendingen van de mensenrechten te monitoren, te pleiten voor beleidswijzigingen en cruciale ondersteuning te bieden aan de kinderen in Oekraïne en Russisch bezet gebied.